Toro

Toro

Toro är en hyllad modern spansk restaurang och vinbar på Istegade i området indre Vesterbro. Det tar bara några minuter att promenera hit från Vesterports järnvägsstation. Fokus ligger på kött, men det finns även mat som passar vegetarianen.

Toro serverar spansk mat, men ofta rätter som hunnit gå omvägen via spanska restauranger i Los Angeles, London och andra världsmetropoler och där plockat upp nya och oväntade tvistar. Genomgående används högkvalitativa råvaror, inklusive den hyllade pata negro skinkan. Toro importerar en hel del av råvarorna själva direkt från Spanien, bland annat olivoljorna, ostar, korvar och vissa sorters kött.

Eftersom Toro fungerar både som restaurang och vinbar kan man välja om man vill äta vid ett vanligt bord eller om man föredrar att inta dryck och tapasrätter vid bardisken. För grupper på upp till tio personer finns ett separat matrum som erbjuder viss avskildhet.

Chefskock hos Toro är Sune Rothenberg Lind, som även är en av restaurangens delägare. Samma team som står bakom Toro på Istedgade driver även tapasbaren Tapa del Toro med anslutande delikatessbutiken Deli del Toro i Torvehallerne i Köpenhamn, samt Tapasbar i Markthal Rotterdam.

Lunch

Hos Toro är det lunch klockan 11-16 (men detta innebär inte att övriga utbudet är otillgängligt då). Som lunchgäst kan du antingen plocka ihop lunchen själv eller välja ett färdigkomponerat alternativ för 250 DKK. Klockan 11-14 erbjuds dessutom desayuno – en spansk frukost för 135 DKK. Den består av pølse, brioche, pata negra skinka, tomattartar, äggröra och två olika spanska ostar.

Exempel på lunchrätter hos Toro är ibericoskinka, oliver, courgette med manchegoost, carpaccio på högrev, kycklinglevermousse och äggröra med morcilla. För 110 DKK får man en grupp utvalda charkuterier från Toros delikatessbutik, vill man hellre ha en samling ostar kostar det 135 DKK.

A la carte

Vill man ha lite småplock innan huvudrätten kan man till exempel beställa in en tallrik ibericoskinka (85 DKK), gordaloliver (35 DKK) och en bit bröd (25 DKK).

Därefter finns det gott om delikata rätter att välja mellan från havet och torra land. Kanske bläckfisk med potatismos och rökt chorizo? Kycklinglevermoussen med olorososirap är ett smakrikt val, och det samma gäller carpaccion på högrev som serveras med både aioli och kryddstar sås. Många av rätterna ligger under eller strax över hundralappen. I avdelningen för grönt finns det inget som kostar mer än 85 DKK och den prislappen gäller för en anrättning av lök, broccoli, kefir och brynt vitlök. I köttavdelningen är den dyraste rätten rosastekt bellotagris för 165 DKK.

Efter maten kan man beställa in en liten (85 DKK) eller stor (135 DKK) samling spanska ostar, eller varför inte gå lös bland desserterna. Creme catalán är ett ypperligt val för 65 DKK, liksom de gräddfyllda profiterolerna där man får tre stycken för 50 DKK.

Tapasmenyn

Tapasmenyn är ett färdigt paket bestående av 14 serveringar av tapas för 450 DKK. Här ingår allt möjligt – inklusive kött, fisk, grönt och dessert.

Vin

Hos Toro finns det gott om viner, och givetvis med spansk inriktning även om sortimentet även innehåller vin från andra delar av världen. Hos Toro kan man till exempel prova sig igenom diverse trevliga flaskor cava, och över tio olika sorters sherry från Andalusien. Visste du att sherry heter sherry för att drycken görs av druvor som växer kring den spanska staden Jerez de la Frontera? Vita och röda viner finns det gott om hos Toro, utbudet av rosé är däremot mer begränsat.

I matrummet Slyngelstuen hos Toro finns en hel del vinflaskor uppställda så att man som gäst kan ta sig en titt innan man bestämmer sig för vad man vill dricka.

Vinsortimentet hos Toro inkluderar ekologiska viner.

Drinkar

Toro har en intressant drinklista som bland annat inkluderar Dark ’n Stormy, en drink som kombinerar mörk rom med ingefärsöl. För den som vill hålla sig till något väldigt spanskinfluerat finns cava-sangria!

Allmän information om Toro

Adress Istedgade 60
Vesterbro – 1650 København V
Telefonnummer +45 313 530 51
Öppettider Måndag – Torsdag kl 17-23

Fredag – Lördag kl 12-24

E-postadress toro@toro-istedgade.dk
Facebook facebook.com/toroistedgade
Instagram instagram.com/toroistedgade
Pinterest dk.pinterest.com/lindsune/toro-istedgade-officiel