Tapas Huset

tapas

Tapas Huset på Jernbanegade serverar rätter som inspirerats av tapasbarerna i norra Spanien. Det märks tydligt att det är gedigna råvaror som används, både för tapasmenyn och för a la carte rätterna.

Närmsta busshållplats är Rådhuspladsen.

Bra att veta är att en del av serveringspersonalen inte talar danska, däremot engelska.

A la carte

Tapas Huset har en omsorgsfullt komponerad och kompakt a la carte meny som består av fyra förrätter, fem huvudrätter och tre efterrätter. Som förrätt kan man i skrivande stund välja mellan vattenmelonsallad med getost, den kalla spanska soppan gazpacho, bröd med aioli eller bröd med ibericoskinka. Alla förrätter ligger väl under hundralappen.

Under varma och soliga köpenhamnsdagar är det många som slinker in på Tapas Huset enbart för att avnjuta en kall gazpacho – det är en mycket svalkande rätt som passar perfekt under dagar då värmen gör att man tappar aptiten. Gazpacho är en uråldrig andalusisk soppa som sedan Columbus dagar har haft tomat som huvudingrediens.

Vad gäller huvudrätterna så finns hos Tapas Huset både nöt, lamm, fisk, räkor och paella. Nötköttet – en filete de ternera vars tillbehör varieras beroende på säsong – är med sina 269 DKK menyns dyraste rätt. I övrigt ligger huvudrätterna i spannet 235 – 250 DKK. En personlig favorit är den traditionella paellan som görs efter ett gammalt katalanskt recept.

Som avrundning kan man välja mellan ostbricka, chokladmousse och crema catalana. Alla kostar 50 DKK styck.

Tapas

Här nedanför hittar du några exempel på tapasrätter som i skrivande stund ingår i utbudet hos Tapas Huset. Utbudet kan variera mellan de olika säsongerna så kontakta gärna Tapas Huset via telefon eller e-post för dagsfärsk information.

  • Gambas al ajillo
  • Bacalao al pil-pil
  • Croquetas de pollo
  • Patatas bravas
  • Calamares a la andaluza
  • Pulpo a la Gallega
  • Queso frito
  • Boquerones Fritos

Priserna för dessa rätter ligger i spannet 60 DKK – 80 DKK.

En av mina personliga favoriter är patatas bravas, en klassisk tapasrätt som Tapas Huset serverar en mycket trevlig inkarnation av. Patatas bravas är oljestekt potatis med sås. Innan potatisen steks kokas den i saltvatten för att bli mjuk.

Bacalao al pil-pil är ett annat bra val; fiskbitar som tillagas med olivolja, vitlök och chilipeppar. Bacalao al pil-pil har sina rötter i det baskiska köket där den traditionellt tillagats på torks. Baskerna har en mycket lång tradition av fiska torsk och det baskiska köket innehåller ett stort utbud av torskrätter.

Lunch

Luncherbjudandet hos Tapas Huset kostar 165 DKK och för detta får man 5 tapasrätter + dryck. Välj mellan alkoholfritt, öl, vin och sangria.

DinnerDays

Då och då anordnar Tapas Huset DinnerDays. Då erbjuds ett specialkomponerat paket med förrätt, huvudrätt och efterrätt. Det brukar också finnas ett vinpaket att köpa till för den som så önskar, med spanska viner som valts ut för att passa bra ihop med maträtterna.

Allmän information om Tapas Huset

Adress Jernbanegade 4

1608 København

Telefonnummer +45 537 742 17
Facebook Facebook.com/tapashuset
Öppettider Öppet alla dagar, från klockan 12 till midnatt.