Salad au Chèvre Chaud

Salad au Chèvre Chaud

Chèvre är det franska ordet för djuret get, och en ost gjord på getmjölk brukar därför också kallas för chèvre i Frankrike. Det finns väldigt många olika sorters getost att välja mellan i den franska handeln. När jag gör chèvre chaud (varm getost) brukar jag välja Crottin de Chavignol eller Chabichou du Poitou, men det finns många andra franska getostar som också passar utmärkt. Vad som är viktigt att tänka på är att man får bäst restultat med en mediumlagrad getost, alltså varken färsk getost eller långlagrad Tomme de Chevre. Den mediumlagrade osten har lagrats tillräckligt länge för att utveckla viss skorpa och har mer komplex smak än vad den färska getosten har, samtidigt som konsistensen är ungdomligare än hos de äldre ostarna.

Att göra Salad au Chèvre Chaud

Det här receptet ger 4 portioner.

Jag brukar variera bladgrönsakerna under året beroende på vad jag kan få tag på i fint skick i handeln eller kan plocka i trädgården. Det finns många olika bladgrönsaker som passar bra, till exempel senapskål (rucola), romansallad, bataviasallat, huvudsallad, isbergssallad, kirskål och maskrosblad.

Ingredienser

 • 1 matsked vitvinsvinäger

 • 1 vitlöksklyfta, hackad

 • Salt, efter behag

 • Malen svartpeppar, efter behag

 • 3 matskedar olivolja av bra kvalité, plus extra att pensla brödskivorna med

 • 4 skivor baguette, drygt 1 cm tjocka

 • 4 skivor getost, drygt 1 cm tjocka (Ungefär 150 gram getost totalt)

 • 1,2 liter blandade bladgrönsaker

 • 2 matskedar rostade pinjenötter

 • 4 teskedar honung

Instruktioner

 1. Sätt igång ugnens grillfunktion, så att värmen kommer ovanifrån.

 2. Gör en salladsdressing genom att röra ihop vinäger, vitlök, salt och peppar i en skål, och därefter vispa in 3 matskedar olivolja.

 3. Rosta brödskivorna på båda sidor, antingen i en brödrost eller i ugnen.

 4. Lägg de rostade brödskivorna på en ugnsplåt och pensla ovansidan av varje brödskiva med olivolja.

 5. Lägg getost på varje brödskiva. Sätt in i ugnen och låt dem grillas tills osten har blivit mjuk och börjat smälta på vissa ställen. Det är viktigt att hålla koll under hela processen, för det kan gå snabbt från nästa klar till bränd. Vanligen tar det ungefär 3 minuter att nå rätt resultat om man har osten 7 – 10 cm från värmekällan.

 6. Lägg de blandade bladgrönsakerna i en stor skål och häll över dressingen. Blanda runt försiktigt så att dressingen sprids.

 7. Fördela salladen över fyra tallrikar. Toppa med en getostsmörgås på varje. Strö över pinjenötterna, och ringla över honungen. En majoritet av honungen bör ringlas över osten, inte på salladen.

 8. Servera medan osten fortfarande är varm.