Garbure

Garbure

Garbure är en tjock och matig soppa eller gryta från sydvästra Frankrike som ska stå och puttra länge innan den serveras. Det är typisk allmogemat, där hela rätten kan lagas i en och samma kittel som hänger över elden. Det existerar många olika varianter av Garbure, och den egna versionen är ofta en källa till […]

READ MORE
recept
Salad au Chèvre Chaud

Salad au Chèvre Chaud

Chèvre är det franska ordet för djuret get, och en ost gjord på getmjölk brukar därför också kallas för chèvre i Frankrike. Det finns väldigt många olika sorters getost att välja mellan i den franska handeln. När jag gör chèvre chaud (varm getost) brukar jag välja Crottin de Chavignol eller Chabichou du Poitou, men det […]

READ MORE
recept
Sauce béarnaise

Sauce béarnaise

Sauce béarnaise, eller bearnaisesås som vi säger på svenska, är en riktig klassiker som går hem hos de flesta. I det franska köket räknas den som ett ”barn” till hollandaisesåsen, som är en av de fem grundsåserna i klassisk fransk matlagning. Basen för bearnaisesås är skirat smör, äggulor och vitvinsvinäger, och såsen smaksätts med schalottenlök, […]

READ MORE
recept
Quiche lorraine

Quiche lorraine

Quiche lorraine är en quiche som fått sitt namn efter regionen Lorraine i nordöstra Frankrike. Traditionellt görs quiche lorraine i Frankrike på costarde och lardons. Costarde är en blandning av ägg och mjölk och lardon är ett slags ister, vanligen gjort av saltat underhudsfett från gris. Nu för tiden är det vanligt att en quiche […]

READ MORE
recept
Crêpe de Bretagne (Crêpe Bretonne)

Crêpe de Bretagne (Crêpe Bretonne)

Crêpes de Bretagne, även kända som Crêpes Bretonne och Krampouezh, är en slags tunna pannkakor som traditionellt har tillagats i Basse-Bretagne, det vill säga den del av Bretagne som ligger väster om Ploërmel. Öster om Ploërmel ligger Haute-Bretagne och de har en egen pannkakskultur som skiljer sig från grannarna i västs. Historiskt har det keltiska […]

READ MORE
recept
Croque monsieur

Croque monsieur

Croque monsieur är en stekt eller ugnsbakad varm smörgås med ost- och skinkfyllning. Croque monsieur blev en populär smörgås i caféer i Paris för över hundra år sedan. Den äldsta meny vi känner till som inkluderar Croque monsieur är från år 1910. Smörgåsen omnämns också i andra delen av Marcel Proust skönlitterära mastodontverk ”På spaning […]

READ MORE
recept
Gillardeau spéciale ostron i Champagne

Gillardeau spéciale ostron i Champagne

Ostron brukar i handeln få namn efter de vatten de lever i, men Gillardeau är inte något geografiskt område utan en av Frankrikes mest framstående odlare av ostron. Gillardeau är kända för sina spéciales, ostron som är extra köttiga och saftiga och därmed betingar ett högre marknadspris. Gillardeau spéciale är dock inte bara stora utan […]

READ MORE
recept