Quiche lorraine

Quiche lorraine

Quiche lorraine är en quiche som fått sitt namn efter regionen Lorraine i nordöstra Frankrike. Traditionellt görs quiche lorraine i Frankrike på costarde och lardons. Costarde är en blandning av ägg och mjölk och lardon är ett slags ister, vanligen gjort av saltat underhudsfett från gris.

Nu för tiden är det vanligt att en quiche lorraine också innehåller skinka eller bacon och vällagrad hårdost.

Recept på quiche lorraine (svensk version)

Det här receptet ger sex portioner. En rund pajform som är cirka 25 cm i diameter är lämplig.

Receptet är anpassat efter svenska förhållanden och innehåller därför inte ister eftersom det kan vara svårt att hitta i vissa matbutiker.

Ingredienser för pajbotten

 • 100 gram smör
 • 3 dl vetemjöl
 • 1 kryddmått salt
 • 2 1/2 matsked vatten

Ingredienser för fyllningen

 • 150 gram rökt skinka, fläsk eller bacon
 • 150 gram ost med stark smak
 • 4 ägg
 • 2 dl mjölk
 • 2 dl mellangrädde eller vanlig grädde
 • 1 kryddmått malen svartpeppar

Instruktioner

 1. Börja med att göra pajbotten. Hacka samman smör, vetemjöl och salt till en grynig massa, antingen för hand eller i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en pajdeg.
 2. Platta ut pajdegen något och linda in den i plastfolie. Placera i kylskåpet i minst en timme så att den blir enklare att hantera.
 3. Förvärm ugnen till 200 grader C.
 4. Kavla ut degen. Du behöver en platta som är tillräckligt stor för att täcka både botten och kanterna på pajformen. Klä pajformen med deg.
 5. Nagga degen med en gaffel och skydda kanterna med ugnsfolie (folien minskar risken för att kanterna bränns).
 6. Förgrädda pajskalet i ugnen i cirka 10 minuter. Ta bort skyddsfolien.
 7. Nu är det dags att göra fyllningen. Tärna skinkan och riv osten, och sprid ut båda ingredienserna i pajskalet.
 8. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och svartpeppar i en skål. Häll äggsmeten över ost-och skinkfyllningen.
 9. Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 200 grader C. Hur lång tid det tar innan pajen är färdig beror på flera faktorer, men du kan räkna med någonstans mellan 30 minuter och 40 minuter för de flesta ugnar.

Quiche lorraine kan serveras varm eller kall. Eftersom den kan serveras kall har quiche lorraine blivit en populär rätt för fester där man vill kunna förbereda mat i förväg.

En mer fransk quiche lorraine

Om du vill göra en mer fransk quiche lorraine kan du istället följa det här receptet, som kräver att man lyckas få tag på 200 gram fransk lardon och 50 gram Comté, Beaufort eller liknande ost.

Förberedelse av pajskalet

1.) Pajdegen görs på 175 gram vetemjöl, 100 gram kallt smör, 1 äggula och 4 teskedar kallt vatten. Skär smöret i tärningar och blanda med mjöl och äggula, innan du tillsätter vattnet. Knåda snabbt ihop till en pajdeg.

2.) Kavla ut pajdegen och täck pajformens botten och kanterna. Gör små hål i pajdegen med en gaffel och sätt in i kylen i 10 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader C.

3.) Ta ut pajen ur ugnen och täck kanterna med folie för att skydda dem. Grädda i ugnen i 15 minuter. (Du kan göra fyllningen under tiden.) Ta bort folien och grädda i ytterligare några minuter, tills pajen är blekt gyllene.

Färdigställande av pajen

1.) Värm upp en stekpanna, lägg i dina franska ladrons (200 gram) och stek i några minuter tills den börjar få lite färg men inte är krispig. Om den släpper ifrån sig vätska under stekningen, häll av detta, och fortsätt sedan steka.

Placera din stekta ladrons på hushållspapper och låt svalna där.

2.) Riv en fjärdedel av osten fint. Tärna resten av osten.

3.) Sprid ut ladrons och tärnad ost över pajskalets botten.

4.) Rör varsamt ihop 2 dl vispgrädde med 2 dl crème fraîche (crème fraîche épaisse eller crème fraîche fermentée om du handlar i en fransk butik) i en skål. I en separat skål, vispa 3 ägg ordentligt. Rör sedan försiktigt ihop de två smeterna och tillsätt en nypa malen muskotnöt. Du kan även tillsätta salt om du vill, men det är en smula riskfyllt eftersom du inte vet hur salta vissa av ingredienserna är. Att salta i efterhand är säkrare.

5.) Häll drygt hälften av smeten i pajskalet. Dra ut ugnsgallret en bit och ställ in pajen så att du fortfarande kan nå den. Häll snabbt i resten av smeten i pajskalet. Denna metod minskar risken för att fyllningen inte når upp till kanten. Strö riven ost över toppen och skjut sedan varsamt in ugnsgallret och pajformen i ugnen. Sänk ugnsvärmen till 175 grader C.

6.) Grädda pajen tills den är gyllene och har stelnat något. Centrum av pajen ska inte vara särskilt hårt när du tar ut den. Gräddningen tar normalt cirka 25 minuter.

7.) Ta ut pajen och låt den vila i 5 minuter innan du tar ur den ur pajformen, såvida du inte har tänkt att servera den i pajformen.