Pintxos

Pintxos

Pintxos är en autentisk spansk restaurang i den gemytliga stadsdelen Nansengade i Köpenhamn. Både chefskocken och en stor del av den övriga personalen är spansk, och Pintxos erbjuder genuina spanska rätter från olika delar av den iberiska halvön.

Lokalerna är ombonade och inkluderar flera rum av varierande storlek. Här finns både vanliga bord och mer privata soffhörnor. När vädret tillåter kan man äta på ute på pation.

Några gånger per år anordnar Pintxos gastronomi- och vinevenemang för utvalda tapasrätter och viner från Spaniens olika regioner.

Tapas

Pintxos är berömd för sina tapas och det finns i skrivande stund ungefär två dussin olika tapasrätter att välja mellan, som man kan kombinera ihop som man vill. Priserna startar på 49:- (patatas bravas, stekta potatisar som serveras med aioli och kryddstark chilisås) och går upp till 149:- (jamon pata negra de bellota, en smakrik lufttorkad handskuren skinka från iberiska grisar med svarta klövar).

A la carte

A la carte har Pintxos valt att erbjuda få men mycket välgjorda rätter. I skrivande stund finns det en rätt med nötkött, en rätt gjord på lamm, och så en parrillada de carne bestående av flera sorters grillat kött. För den som vill ha fisk eller skaldjur finns det dagens fisk, jätteräkor och en kombinationsrätt med både fisk och skaldjur. Dessutom erbjuder Pintxos en paella valenciana där man själv väljer om rätten ska vara vegetarisk eller innehålla nötkött eller skaldjur. Denna paella måste man dock beställa minst två portioner av.

I efterrättssektionen hittar vi gott om spanska klassiker. Vad sägs om crema catalan, flan al caramelo eller varför inte en samling läckra ostar?

Menyer

Pintxos har flera färdigkomponerade menyer att välja mellan. Dels klassiska trerättersmenyer med förrätt, varmrätt och efterrätt, dels en meny som består av 13 (!) olika tapasrätter och sedan avslutas med ost eller dessert.

Tapasmenyn

Min personliga favorit är tapasmenyn eftersom 345:- får prova på så många olika tapas. Köper man individuella tapas istället kommer man väldigt snabbt upp i samma belopp utan att hinna prova på särskilt många olika smakkombinationer. I skrivande stund inleds tapasmenyn med rostat bröd med serranoskinka vilket är ett utmärkt val eftersom denna typ av spansk smörgås går tillbaka till tapaskonceptets rötter. Efter den lilla skinksmörgåsen följer små delikata croquetitas, och därefter en potatissallad med ägg, tonfisk och gröna bönor. Överlag är Pintxos väldigt bra på att säkerställa att de olika smårätterna lyfter fram och kompletterar varandra istället för att bli till trista upprepningar eller konstiga smakkrockar.

Att inte inkludera spansk tortilla i tapasmenyn vore väl snudd på tjänstefel, och denna lilla potatisomelett passar urmärkt med baconlindade dadlar i portvin. Mastig stekt chorizo följs av läckerheter från havet i form av langustino, räkor och bläckfisk.

Efter allt detta har Pintxos valt att sticka in en citronsorbé med cava som tapas #10. Att börja äta sorbet fast vi inte har nått fram till efterrätten kan initialt kännas lite märkligt, men den friska citronsorbén är en utmärkt mellanakt som gör oss redo att hugga in på tapas #11 och #12 – kalvköttbullar, grönsaker och stekt potatis med majonäs och chili. Fortfarande hungrig? Tapas #13 är grillad lammkotlett. Menyn avslutas sedan med ost eller efterrätt.

Allmän information om Pintxos

Namn Restaurant Pintxos & Tapas Bar
Adress Nansensgade 63

1363 København K

Telefonnummer +45 33 93 66 55
Facebook Facebook.com/PintxosRestaurantogTapasbar
E-postadress info@pintxos.dk
Öppettider Köket är öppet kl 17-23 alla dagar.

Särskilda öppettider kan gälla under storhelger.