La Esquina

La Esquina

La Esquina är en spansk-dansk restaurang som ligger på Ryesgade i stadsdelen Østerbro. Østerbro ligger nordost om Köpenhamns centrum, utanför den plats där den gamla stadsporten mot öst stod förr i tiden. Østerbro är en stadsdel som karaktäriseras av mycket dyra privatbostäder, och här bor många välbeställda familjer. I området ligger bland annat USA:s ambassad, Kastellet och Botaniska trädgården. Inloppet till Köpenahmns inre hamn och det kungliga slottet Amalienborg befinner sig inte heller långt bort. La Esquina har dock lyckats skapa en restaurang i Østerbro som känns som ett mysigt kvartershak snarare än något väldigt strikt och onödigt dyrt.

La Esquina betyder hörnet på spanska, och den här restaurangen ligger mycket riktigt i en hörnlokal på Ryesgade 76. Den har stora fönster ut mot gatan och är inred i modern charmig spansk-dansk stil. Känner man för att lapa solljus kan man slå sig ned på någon av sittplatserna precis invid fönstren. På dagtid är det en hel människor med laptops som använder La Esquina som tillfälligt kontor samtidigt som de dricker kaffe, ingefärsdryck och ekologisk ofiltrerad äppelmust, framåt kvällen ändras klientelet och övergår till att bli mer par, barnfamiljer och grupper som nyttjar La Esquina som vinbar och restaurang.

Till Østerbro kan man ta sig med Öresundstågen, som stannar på Østerport station. Østerport station trafikeras även av pendeltågen S-tåg och Re-tåg, och Köpenahmns Metro är på väg att koppla in sig till denna station i och med byggandet av nya Metroringen. S-tågen kör norrut mot Klampenborg och Farum och söderut mot Køge och Frederikssund. Under högtrafik anländer ett S-tåg från varje riktning till Østerport station ungefär var tredje minut. Vad gäller Re-tågen så går det vanligen ett tåg var 20:e minut Nivå-Kastrup (Malmö under rusningstrafik) och ett tåg var 20:e minut Helsingör – Göteborg/Kalmar/Karlskrona.

Närmsta busshållplats: Buss 6A till Sortedam Dossering

Frukost (kl 9-14)

Till frukost kan man beställa in både spansk och dansk frukostmat. Känner man för en dansk frukost finns till exempel havregrynsgröt med äpple, kanel, smörklick och hackad mandel att tillgå, liksom rågbröd med dansk bio-ost från Kristiansminde. Är man på spanskt humör rekommenderar jag den spanska omeletten huevo al plato, gärna tillsammans med en Cafe con leche eller Cortado.

Är man rejält hungrig har La Esquina en färdigkomponerad meny tillgänglig där man för 125 DKK får bröd, ost, croissant, färsk frukt, en omelett med tomatsallad, och yoghurt med müsli och bär.

Smörgåslunch (kl 11-16)

Lunchen pågår från klockan 11 till 16 hos La Esquina och överlappar alltså frukosten. Hos La Esquina kan man ta dagen som den kommer, vill man sova länge och äta supersen frukost går det bra och vill man ha sin lunchmacka efter klockan tre på eftermiddagen så fungerar det också.

Lunchsmörgåsarna kostar 65 DKK – 75 DKK och de flesta består av rostat bröd (vitt eller rågbröd) med rejäla pålägg från medelhavet, såsom buffelmozzarella, serranoskinka, marzanotomater, getost, chorizo, grillad tonfisk och La Esquinas egna pesto.

Det finns också en hamburgare tillgänglig under lunchen för 95 DKK. Köttpucken väger 150 gram och serveras med bröd, manchegoost, guacamole, rostad chorizo, salsa, tomat, koriander och jalapeño.

Middag (kl 17:30-21:00)

Vid middagstid finns både kalla och varma huvudrätter tillgängliga. Manchegoosten med rosmarinolja är en perfekt förrätt för den som är ute efter Medelhavets smakpalett.

Vad gäller varmrätterna så är min personliga favorit jordärtskockssoppan med röksaltade mandlar, chorizo-olie och ärtskum som går på 95 DKK. Är man rejält hungrig rekommenderar jag högreven med krossad potatis och grönsaker för 135 DKK.

Värt att veta är också att man för 35 DKK extra kan få in en sidorätt till sin huvudrätt, antingen potatissallad med aioli och syltad charlottenlök eller rotfruktsmos på bland annat potatis, morot och palsternacka med sardiner.

Efterrätter och snacks

Det finns flera olika söta och salta alternativ att prova på hos La Esquina för 40 DKK styck, såsom romkulor, mandlar, jordnötter och oliver. För den som vill ha en lite mer påkostad efterrätt finns Gateau Marcel med vaniljkräm för 70 DKK.