El Meson

el meson

El Meson är en spansk restaurang vid Hauser Plads i centrala Köpenhamn, med inriktning på tapas och a la carte. Här har det serverats tapas ända sedan 1976 vilket så vitt vi vet gör El Meson till skandinaviens äldsta tapasrestaurang.

Under den varma årstiden brukar El Mesons uteservering vara välfylld. De ståtliga gamla husen vid Hauser Plads skapar en härlig atmosfär för El Meson och på El Mesons terrass finns plats för över 50 matgäster. Hauser Plads ligger nära den viktiga shoppingatan Købmagergade, men omgivningen känns ändå mysig och avslappnad. Från El Meson är det gångavstånd till både Nørreport og Hovedbanegården.

A la carte

Hos El Meson finns gott om förrätter och varmrätter att välja mellan, inklusive paella, pasta, sallader, kötträtter, fiskrätter, pizza och tapas.

Samtliga förrätter ligger under (den danska) hundralappen och man kan till exempel kicka igång smaklökarna med andbröst, bläckfisksallad, varm getost eller kalvköttbullar.

Ett budgetvänligt alternativ bland varmrätterna är tagliatelen med räkor, spetskål och körsbärstomater, som blir din för 99 DKK. Pizza Gorgonzola och Pizza Altartufu kostar lika mycket, och är prisvärda val med tanke på ingredienser och utförande. Till gorgonzolan används äkta serano skinka, och Altartufun är en vågad skapelse med bland annat tryffel och späck.

Bland kötträtterna är min personliga favorit fileto al tartufo fresco, oxfilé med färsk tryffel som serveras med potatis och grönsaker (289 DKK).

Om du är sugen på dessert är mitt tips att du väljer bort generiska alternativ som sorbé och istället beställer in en genuin crema catalana. Crema catalana är en klassisk katalansk efterrätt som påminner om fransk crème brûlée men har mjölk som bas istället för grädde och inte tillagas i vattenbad. En annan viktigt skillnad är att crema catalana inte brukar smaksättas med vanilj utan med kanel och citrus. I Spanien äts crema catalana traditionellt på Sankt Josefs namnsdag den 19 mars.

Menyer

El Meson erbjuder färdigkomponerade menyer året runt, bland annat den välbalanserade tiorättersmenyn med olika tapas. Ett annat alternativ är paketet med 5 olika tapas + huvudrätt (kött eller fisk) + efterrätt från a la cartemenyn – allt för drygt 300 DKK.

Kring högtiderna brukar kocken sätta ihop särskilda menyer, till exempel alla hjärtans dag meny, julmeny och nyårsmeny.

Tapas

El Meson är berömd för sina tapasrätter. Här är några exempel på vad som finns tillgängligt i skrivande stund:

  • Bruschetta (rostat bröd med serranoskinka)
  • Peto d’anatra (andbröstsallad)
  • Insalata di polipo (bläckfisksallad)
  • Vitello tonnato (tunnskuret kalvkött med tonfisksås)
  • Tortilla (spansk potatisomelett)

Viner

El Meson har ett omsorgsfullt utvalt sortiment av spanska viner, och också en del intressanta viner från andra delar av Sydeuropa. En flaska av husets vita, röda eller rosé kostar 249 DKK. Husets sangria ligger tio danska kronor högre i pris.

I sortimentet av spanska rödviner hos El Meson ingår bland annat Hito (445 DKK) och Emilio Moro (529 DKK) som båda är riktigt bra ribera de duero viner.

Ett tips är att avsluta besöket hos El Meson med ett glas Vecchia Romagna (99 DKK), ett tio år gammalt dessertvin som ger en perfekt avrundning till en kväll av spanska delikatesser.

Allmän information om El Meson

Adress Hauser Plads 12

1127 København K

Telefonnummer +45 33 11 91 31
E-postadress kontakt@elmeson.dk
Facebook Facebook.com/ElMesonCPH
Öppettider Måndag – Lördag 14:00-23:30

Söndagar stängt

Om miljön kring El Meson

El Meson ligger i den anrika miljön kring Köpenhamns Hauser Plads, ett torg beläget i en av Köpenhamns allra äldsta delar. På andra sidan av det som en gång i tiden var bibliotekshuset ligger det mer välkända torget Kultorvet. Sedan år 2011 innehåller Hauser Plads en lekpark för barn med gräsytor och lekvänliga skulpturer.

Hauser Plads – som är beläget mellan Pustervig, Suhmsgade och Hausergade – har fått sitt namn efter familjen Hauser. År 1768 gifte sig schweizaren Hauser med danska och slog sig ned i staden, och detta var starten för den köpenhamnska familjen Hauser.

Efter att en stor del av byggnaderna vid torget förstörts i kriget mot England år 1807 köpte Caspar Hauser mark där och lät uppföra nya och välplanerade hus, inklusive ett hus åt sig själv som stod klart år 1811 och hade en lagerbyggnad baktill.

Den äldsta byggnaden på Hauser Plads är den på Åbenråhörnet, som stammar från år 1730. Byggnaderna #10-18 är alla från 1820/1830-talet. Huset på Hauser Plads 16 är från 1870-talet och inrymmer en av Köpenhamns allra äldsta restauranger för smørrebrød.

Under medeltiden låg det inte något torg här utan en kyrkogård som hette Sankt Gertrud. Kanske finns det fortfarande ett och annat spöke som håller till i El Meson? För den historieintresserade kan det också vara värt att nämna att fattigvårdens arbetsinrättning låg vid nuvarande Hauser Plads tills den brändes ned av engelsmännen.