Croque monsieur

Croque monsieur

Croque monsieur är en stekt eller ugnsbakad varm smörgås med ost- och skinkfyllning. Croque monsieur blev en populär smörgås i caféer i Paris för över hundra år sedan. Den äldsta meny vi känner till som inkluderar Croque monsieur är från år 1910. Smörgåsen omnämns också i andra delen av Marcel Proust skönlitterära mastodontverk ”På spaning efter en tid som flytt”, som publicerades år 1918.

På franska betyder croque ungefär bita, knapra eller mumsa. Croque monsieur är alltså ”gentlemannens mumsbit”.

Traditionellt görs croque monsieur på brioche, ett franskt bröd med mycket smör och ägg i degen. Exempel på populära ostar för croque monsieur är Emmental, Gruyère och Comté.

Det finns gott om källor som uppger att en croque monsieur ska grillas. Detta har troligen sitt ursprung i en felöversättning av franskans grillé som inte betyder grillad utan stekt. Nu för tiden finns det till och med särskilda croque monsieur-grillar att köpa. Om du vill ha en “grillad” croque monsieur men inte har någon smörgåsgrill så kan du rosta brödet i en brödrost innan du använder det.  Detta ger ett resultat som liknar det man får i en smörgåsgrill.

Croque monsieur med bechamelsås (1 smörgås)

Ingredienser

  • 1 matsked smör
  • 1 matsked vetemjöl
  • 1 ¼ dl mjölk
  • En liten nypa malen muskotnöt
  • 1 lagerblad
  • Salt och peppar efter behag
  • 2 skivor brioche
  • Cirka 60 gram rökt skinka av god kvalité
  • Cirka 60 gram tunna skivor av osten Gruyère
  • ½ matsked smält smör
  • 1/3 dl riven Gruyèreost
  • 1 tesked färsk hackad gräslök

Instruktioner

  1. Smält en matsked smör i en stekpanna över mediumvärme.
  2. Rör in mjölet och tillaga under omrörning i en minut, medan du gradvis häller i mjölken.
  3. Rör in muskot och lagerblad.
  4. Öka värmen något och koka såsen tills den börjar tjockna. Det är viktigt att vispa under tiden för att minska risken för att såsen bränner fast.
  5. Rör in salt och peppar, efter behag. Häll bara i lite i taget och smaka av innan du har i mer. Ställ åt sidan.
  6. Förvärm ugnen till 275 grader C.
  7. Värm upp en ugnsfast stekpanna på en platta med låg värme.
  8. Lägg en brödskiva på en skärbräda. Täck brödskivan med skinka och skivad ost. Lägg den andra brödskivan ovanpå. Pensla båda utsidorna av smörgåsen med smält smör.
  9. Placera smörgåsen i stekpannan och stek tills stekytan är gyllenbrun. Vänd och upprepa med andra sidan. Det brukar ta ungefär 2 minuter per sida.
  10. Häll såsen över smörgåsen. Toppa med riven ost och hackad gräslök. Ställ in hela stekpannan i ugnen och ugnsbaka tills osten på toppen börjar bli brynt.
  11. Ta ut ur ugnen, lägg upp på ett fat, och servera. Det är vanligt att smörgåsen skärs i två delar med en vass kniv innan servering så att den ska bli enklare att äta.

Exempel på varianter

  • En croque monsieur med ett pocherat eller lättstektägg ovanpå kallas för croque madame i större delen av Frankrike, men i Normandie säger man croque-à-cheval istället.
  • Croque mademoiselle är en variant som istället för skinka har vegetarisk fyllning, vanligen gurka, sallad och gräslök.
  • Croque señor inkluderar tomatsalsa.
  • Croque tartiflette inkluderar skivad potatis och Reblochonost.
  • Croque norvégien har rökt lax istället för skinka.