Crêpe de Bretagne (Crêpe Bretonne)

Crêpe de Bretagne (Crêpe Bretonne)

Crêpes de Bretagne, även kända som Crêpes Bretonne och Krampouezh, är en slags tunna pannkakor som traditionellt har tillagats i Basse-Bretagne, det vill säga den del av Bretagne som ligger väster om Ploërmel. Öster om Ploërmel ligger Haute-Bretagne och de har en egen pannkakskultur som skiljer sig från grannarna i västs. Historiskt har det keltiska språket bretonska talats i Basse-Bretagne, medan det romerska språket gallo har dominerat i Haute-Bretagne.

Crêpe de Bretagne lagas på vetemjöl eller bovete. För fyllda Crêpe de Bretagnes är det vanligast att sådana som ska fyllas med söta saker, till exempel bär och honung, görs på vetemjöl medan sådana som ska fyllas med mer matiga och salta ingredienser som ost, ägg och skinka görs på bovete.

Att göra Crêpe de Bretagne

Det här är ett rejält tilltaget recept som ger tio portioner.

Ingredienser

3 ägg

3 dl mjölk

1 kg bovete

10 gram salt

3 dl vatten

3 matskedar maltig öl (kan uteslutas)

50 gram smör

Instruktioner

 1. Rör ihop ägg och mjölk i en tillbringare.
 2. Häll mjöl och salt i en bunke, och gröp ur ett hål i mitten.
 3. Häll lite av äggsmeten i hålet och rör försiktigt ut det med lite av mjölet i bunken. Häll sedan på lite mer äggsmet och rör in lite mer av mjölet. Fortsätt processen i sakta mak, steg för steg, och se till att smeten i hålet alltid är tämligen lös – du vill inte skapa en deg. Till slut är bunken fylld med en crepes-smet som är slät och klumpfri. Om man inte tillämpar denna lite omständliga process bildas det lätt klumpar i smeten.
 4. Vispa smeten samtidigt som du sakta tillsätter vattnet. Det är viktigt att du tillsätter vattnet även om smeten känns tunn, för mjölet kommer att svälla och utan vattnet blir smeten för tjock när mjölet har svällt.
 5. Vispa in ölen.
 6. Låt smeten svälla i kylen i några timmar.
 7. Om smeten inte är tunn som plättsmet när du tar fram den igen, tillsätt vatten.
 8. Värm två plattor, en till hög temperatur och en till medeltemperatur. Sätt en stor stekpanna på den varmaste plattan.
 9. Bryn en liten klick smör i stekpannan. Torka sedan ur pannan med hushållspapper så att den bara är lätt infettad. Spara hushållspappret – du kan använda det för att smöra pannan igen vid behov mellan stekningarna.
 10. Dra bort den infettade stekpannan från värmen och häll i smet. Vrid runt stekpannan så att smeten sprids över hela stekpannans botten. Det ska bara vara ett tunt lager smet som täcker hela botten, annars blir dina crepes för tjocka.
 11. Stek i 10-15 sekunder på högsta värmen. Lyft sedan försiktigt kanterna på crepen med en stekspade eller liknande. När crepen har stelnat så pass att det går att lyfta kanterna, dra över hela stekpannan till den medelvarma plattan.
 12. Vänd crepen. Undersidan är förhoppningsvis gyllenbrun vid det här laget. Stek andra sidan på den medelvarma plattan, och sänk temperaturen ytterligare om det behövs.
 13. Lägg upp din färdiga Crêpe de Bretagne på ett fat och börja steka nästa på den varma plattan. När man har börjat bli skicklig kan man steka två crepes parallellt, så att man har en på gång i den varma stekpannan och en annan som är på väg att bli färdig i den medelvarma stekpannan.

Om du vill ha någon fyllning i din crepe som behöver värme kan du lägga på den medan din crepe steker sin andra sida i den medelvarma stekpannan. Det är till exempel populärt att ha på riven ost, äggula och skinka i mitten och steka tills osten har smält och äggulan börjar stelna något. Sedan viker man upp kanterna på crepen så att det bildas i fyllningsfylld fyrkant i centrum och kanterna hjälper till att hålla fyllningen på plats. Använd en stekspade för att trycka till ”paketet” så att kanterna hålls på plats. De ska inte överlappa varandra utan man ska kunna se fyllningen i mitten.

Trivia

 • Bovete har vuxit i Bretagne åtminstone sedan 1100-talet. Det vet man eftersom man funnit bovetepollen bevarat i torvmossar från det århundradet.
 • Enligt den lokala legenden uppstod maträtten crêpe då en klantig bondhustru råkade spilla bovetegröt på en mycket het och flat sten som låg i eldstaden.
 • I Bretagne är det populärt att laga Crêpe de Bretagne och andra crêpes på en särskild stekplatta som kallas för billig. För att sprida ut smeten använder man en särskild liten stekspade som kallas rozell. Till skillnad från en vanlig stekpannan har en billig inte några höga kanter, vilket gör det enklare att lyfta upp och vända dina crêpes.
 • Om du vill köpa bovete som är odlat i Bretagne, leta efter märkningen ”Blé noir tradition Bretagne”. Blé noir tradition Bretagne är en sammanslutning av över 800 odlare och ungefär tio kvarnar som gemensamt marknadsför bovete från Bretagne. Det rör sig om ungefär 4 000 ton bovete per år.
 • I Bretagne är det tradition att dricka cider när man äter Crêpe de Bretagne.